『A Natural History of Beer』目次

Rob DeSalle and Ian Tattersall
(2019年2月刊行, Yale University Press, New Haven, xii+242 pp., ISBN:9780300233674 [hbk] → 版元ページ

次なる「発酵本」であるビールの進化と系統の新刊がやっと届いた.このビール本にはハイスループットシーケンシングとかバイオインフォマティクスの話題が載っている.著者が著者だから予想の範囲だが.そして,最節約ビール分岐図の系統推定と形質状態復元の章もさっそく確認.この新規┣┣" さまは着岸してすぐに水面下で動き出している.

【目次】
Preface ix

PART ONE —— GRAINS AND YEAST: A MASHUP FOR THE AGES

1 Beer, Nature, and People 3
2 Beer in the Ancient World 14
3 Innovation and an Emerging Industry 24
4 Beer-Drinking Cultures 38

PART TWO —— ELEMENTS OF (ALMOST) EVERY BREW

5 Essential Molecules 55
6 Water 69
7 Barley 82
8 Yeast 97
9 Hops 112

PART THREE —— THE SCIENCE OF GEMÜTLICHKEIT

10 Fermentation 127
11 Beer and the Senses 138
12 Beer Bellies 152
13 Beer and the Brain 165

PART FOUR —— FRONTIERS, OLD AND NEW

14 Beer Phylogeny 179
15 The Resurrection Men 198
16 The Future of Brewing 209

 

Annotated Bibliography 219
Index 233